Als onderdeel van de Boekenweek presenteren het Franse Instituut en de uitgever Meulenhoff Boekerij de jonge en getalenteerde auteur Nicolas Mathieu, winnaar van de Goncourt Prize 2018, de meest prestigieuze literaire prijs in Frankrijk. Zijn roman is een duik in de jaren negentig in Frankrijk, in de adolescentie van jonge mensen boordevol energie en woede, aan de rand van grote steden en hun culturele vitrines. Een sociale roman, een leerroman die goed en luid klinkt.

 

Waneer: 10 maart 2020, 19h

Waar: NEST, De Constant Rebecqueplein 20b, 2518 RA Den Haag

Interview: Margot Dijkgraaf (NRC)

In het Frans en Nederlands 

Gratis toegang , Inschrijving, hier


De weg naar het schrijverschap was niet gemakkelijk voor Nicolas Mathieu. Hij wist altijd al dat hij schrijver wilde worden, maar kwam in het begin vele obstakels tegen. Hij moest veel vooroordelen overwinnen over zijn sociale en geografische afkomst alvorens hij zijn eerste roman kon publiceren. Dat was Aux animaux la guerre (2014, Actes Sud Noir), een thriller die goed is ontvangen door de kritiek en is verfilmd voor televisie. Met zijn tweede roman Leurs enfants après eux (2018, Actes Sud) won hij de meest prestigieuze literaire prijs in Frankrijk, de Prix Goncourt.

 

Leurs enfants après eux is een fijnzinnige roman over een ambitie: « een aanklacht tegen sociale ongelijkheid, waar de onzichtbaren in onze samenleving vaak het slachtoffer van zijn”, zoals Pierre Assouline opmerkt. Nicolas Mathieu schrijft met veel empathie over het lot van zijn personages die bekneld zitten in een uitzichtloze situatie. Hij dompelt de lezer onder in het leven en de muziek van de jaren 1990 in Frankrijk. Het boek is in 2019 in Nederland verschenen bij Meulenhoff onder de titel De Uitzichtlozen .

In samenwerking met Meulenhoff Boekerij, NEST,  Stanza Bookshop en het Institut français des Pays-Bas.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.
Information regarding covid-19Learn more...
+